Cafe FLO Taikooli Restaurant

Hospitality Design Award Winner.
Awarded Golden for Good Hospitality, Recreation, Travel and Tourism Design.

Cafe FLO Taikooli Restaurant
by DAVID CHANG DESIGN

  • Awarded April 15, 2017
  • CLIENT: David Chang Design Associates International
  • 1.225

Cafe Flo is located in Taikooli at Sanlitun District of Beijing and the mall itself is a must-see destination attraction for visitors, both domestically and internationally. The challenge was to create an inviting dining experience, with respect paid to the building’s existing imposing beams and columns. The color tones of this cafe were inspired by the elegance of bygone Napoleonic era Parisian blue and Brass gold. The overall design was base on the iconic French Art Deco style brasserie. The chandelier, with its honeycomb structure, can be traced back as a symbolic icon to Art Deco period.

Visit Site
Good  Design

Cafe FLO Taikooli Restaurant

Good Design

Great Design by DAVID CHANG DESIGN

Cafe FLO Taikooli Restaurant

Great Design by DAVID CHANG DESIGN

Inspirational Restaurant Design

Cafe FLO Taikooli Restaurant

Inspirational Restaurant Design

Cafe FLO Taikooli Restaurant Image

Cafe FLO Taikooli Restaurant

Cafe FLO Taikooli Restaurant Image

Cafe FLO Taikooli Restaurant

DAVID CHANG DESIGN

Designer of Cafe FLO Taikooli Restaurant


Good Design Deserves Great Recognition

Discover A' Design Award, World's Largest Design Accolade.

Learn More

Interview with DAVID CHANG DESIGN on Cafe FLO Taikooli Restaurant

What is the main principle, idea and inspiration behind your design?
Color blue is widely used on European defensive weapons or clothing. In the costume, the French royal family's accession to the throne or the main portrait of the prestigious family wore a blue cloak to represent the highness of the family. The color blue becomes the symbol of nobility and the wisdom of elite talent. The color tone of this cafe is inspired by the elegance of the European noble "blue". The overall design was base on French classic plus Art Deco style. The chandelier, in particular, is the honeycomb structure, which can be traced back to Art Deco period as a symbolic icon.
What has been your main focus in designing this work? Especially what did you want to achieve?
The existing site has a narrow and double height space. We retain the original double height to create a spacious atmosphere. This space was previously used as a hot pot cafe before acquired by the 116 years old Brasserie FLO from Paris. Different shades of blue are used in the space to establish a sense of spontaneous and relaxing dining experience for young diners.
What are your future plans for this award winning design?
To promote and share this award winning design to friends and relatives, especially those clients and everyone who visiting this beautiful project.
How long did it take you to design this particular concept?
Developing concept is a lengthy process under unpredictable time frame. To be exact the initial space planning and concept took approximately two months.
Is your design being produced or used by another company, or do you plan to sell or lease the production rights or do you intent to produce your work yourself?
The design is used by another company named Brasserie Flo which is a 116 years old restaurant group headquartered in Paris with over 300 restaurants worldwide. Cafe Flo is one of Flo Group subsidiary brands in Beijing. It is located in Beijing Sanlitun area. This area now is one of the most prosperous commercial areas in Beijing with lots of shops and restaurants.
Where there any other designs and/or designers that helped the influence the design of your work?
Design Director: David Chang, Interior Designer: Elva Ma, Interior Designer: Pingping Jiang.
How did you come up with the name for this design? What does it mean?
The name of the Project is named by the clients who commissioned us to design.
What is the most unique aspect of your design?
The space is based on utilizing simple straight European mouldings with a little touch on the curvilinear elements. The goal is to achieve an inviting, bright, and elegant dining experience. Art Deco decorative elements are used throughout the space such as the multi-layering pilaster, wall panels and honeycomb shape pendant light fixtures. Open pore paint on walnut is applied onto the front bar. The use of mirror with bevel-edge on wall is to expand the horizontal space visually to balance the existing double ceiling height and narrow space.
Who did you collaborate with for this design? Did you work with people with technical / specialized skills?
We worked as a team. The following are the team members who relentlessly contribute countless hours of time to design this project. TEAM MEMBERS (4) : Design Director: David Chang, Interior Designer: Elva Ma, Interior Designer: Pingping Jiang.
What are some of the challenges you faced during the design/realization of your concept?
When the space is obtained, the structural beams are neither symmetrically placed nor centring to any vertical axis in the space. This creates a difficult situation for us to design the ceiling. At the end, we decided to warp the beams with wood panels and paint, and some were transformed into arch beam to soften the visual senses. Unconventional way of placing the pendant light fixtures was used to give a sense of spontaneity. The arrangement of seating was carefully planned to maximize the number of seating to 75 seats indoor and 30 seats out door with flexible arrangement to suit any guest's request.
What did you learn or how did you improve yourself during the designing of this work?
Become more knowledgeable of how kitchen and bar function in a restaurant.

You are now at the right step

Join Designers.org & Start Promoting Your Design Worldwide.

Create an Account